top of page
Søg

Stress

Opdateret: 24. aug. 2020

En problematik, jeg ofte støder på i min praksis som psykolog på Østerbro i København, er stress.

Der findes forskellige definitioner på stress. Den mest almindelige er, at stress er en belastning af vores biologiske system så lang tid, at systemet ikke får mulighed for at restituere og genetablere et overskud.

Resultatet af stress er ofte, at man mister overblikket, oplever mindre overskud, bliver mindre tålmodig. Nogen har tendens til at blive mere aggressive overfor andre. Andre bliver mere deprimerede. I begge tilfælde er det let at komme til at trække sig fra de fællesskaber og hverdagsrutiner, som ellers normalt kan være med til at generere og opretholde et mentalt overskud.


​Stress eller blot travl

Det kan være vigtigt at skelne mellem at have travlt og være stresset. Man behøver ikke at være stresset, fordi man har travlt. Det er heller ikke nødvendigvis en forudsætning for stress, at man har travlt. Dermed kan det være fornuftigt at have en opmærksomhed på, hvorvidt vi er ved at iscenesætte os selv som stressede ved at tale vores travlhed op til stress. I stedet kan det være frugtbart se på den konkrete travlhed, og om noget kan ændres

Det behøver heller ikke være et problem at være stresset i kortere perioder. Det kan ind imellem være uundgåeligt, når vi skal have ordnet vigtige forhold i vores liv.

De tre livsdomæner og stress

I og med, at overblikket og overskuddet oftest er fraværende, når vi er i perioder med stress, kan en måde, jeg nogengange bruger til at hjælpe klienter med at skabe overblik, være et se på livsdomæner. Overordnet set, har vi tre vigtige domæner i livet:

1. job/karriere

2. bolig

3. kærlighed/familie.

Når der er uro på et af domænerne, er det for det meste med til at presse os i retning af stress. Og det er oftest umuligt at undgå stress, hvis der uro på flere af domænerne.


Redskaber til stress

Derudover oplever jeg, at et hjælpsomt redskab kan være, at være at skelne mellem drømme-/mål-listen og to-do-listen. En sikker vej til at blive stresset er at blande disse ting sammen. Ofte ender vores drømme eller ambitioner på vores to-do-liste, og det har det med at gøre os handlingslammede og dermed ofte stressede. En klassisk problematik kan være, at det at finde en kæreste ender på to-do-listen. Det er bare ikke en opgave, som kan løses. Jeg opfordrer derfor ind imellem til at lave disse to lister med opmærksomhed på, hvor hvilke forhold skal placeres. Et mål eller en drøm kan i øvrigt godt omformuleres til konkrete to-do's. Hvis drømmen eller målsætningen eksempelvis er at få en kæreste, kan dennes to-do's være at gå mere i byen, opsøge flere sociale aktiviteter, oprette en online datingprofil osv.


Et andet redskab til at håndtere stress er at blive bevidst om at skelne mellem


Stress og det komplekse liv

Endelig kan stress have mere komplekse årsager eller effekter. En af grundende til, vi blander sammen på drømme og to-do's kan være at vi oplever angst forbundet med konkret at forsøge at forfølge vores drømme. Eller vi kan have andre vanskelige psykiske forhold, som er med til at skabe stressen, og som i virkeligheden er det, der skal håndteres.


Uanset hvad, kan stress være en stor belastning for psykisk velbefindende, familieliv og karriere, og nogen gange kan det være nødvendigt med hjælp og vejledning for at få reduceret stressen.


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page