top of page

Angst

Frygt er en naturlig følelse, og er en del af menneskets overlevelsesmekanisme. Det er en reaktion på en opfattet fare eller trussel, som hjælper med at forberede kroppen på kamp eller flugt. Frygt kan være nyttigt i situationer, hvor man står over for en reel trussel, fordi det kan øge fokus, opmærksomhed og evnen til at reagere hurtigt og effektivt. Men frygt bliver et problem, når den bliver overdrevet eller når den udløses af ting, der ikke udgør en reel trussel. Når frygten på den måde udløses uhensigtsmæssigt kan den defineres som angst. På et mere grundlæggende niveau er angst en reaktion på en oplevelse af usikkerhed eller trussel. Det kan skyldes en række faktorer, herunder tidligere traumer, dårlige erfaringer eller stress.

Symptomer på angst kan variere fra person til person, men kan omfatte fysiske symptomer såsom hjertebanken, sveden, muskelspændinger og kvalme. Derudover kan angst også føre til en række følelsesmæssige symptomer, herunder konstant bekymring, nervøsitet og frygt.

Desuden kan man se angst som et eksistentielt grundproblem. Fordi vi ikke kender vores skæbne, men ved at vi har en, vil vi uundgåeligt på et eller andet tidspunkt blive ramt af eksistentiel angst. Sat på spidsen ved vi alle, at vi skal dø, men ikke hvordan eller hvornår.

 

Uanset hvordan angsten ser ud, kan det være meget lidelsesfuldt, og det kan være nødvendigt at søge hjælp til at håndtere den.

Læs om min tilgang til behandling her

bottom of page